Светосавско посело

Објављено петак, 07 фебруар 2020

У оквиру Светосавских дана први пут је ове године у нашој школи 17. јануара одржано  Светосавско посело у организацији Удружења " Од књиге до душе" и Ђачке задруге " Мали рудари".

Чланови Удружења " Од књиге до душе" вратили су нас у прошлост и  представили  ученицима старе занате.Девојчицама  је било занимљиво како су наше баке  некада шиле, ткале, плеле или хеклале. Дечаци су били заинтересовани за дрводељство, а о лепоти рада са дрветом, поред члановаУдружења, говорила је и бивша ученица школе, а сада студент Факултета примењених уметности Милена Сузић. На крају су сви могли да се почасте специјалитетима које су припремиле вредне руке чланица Удружења.

Посело је својим гласом обогатила ученица седмог разреда Марија Дражић која је извела две изворне народне песме.

 

Квиз о Светом Сави

Објављено петак, 07 фебруар 2020

Квиз о Светом Сави организован је у оквиру Светосавских дана за ученике од петог до осмог разреда. У квалификацијама 16. јануара учествовале су екипе из свих одељења и показале завидно знање о животу и раду Светог Саве. 

Сутрадан, 17. јанура, одржано је финале на коме су учествовале по две најбоље екипе из сваког разреда. Победник квиза је одељење 7/2. На другом месту је екипа 5/1. За треће место изборила се екипа 8/2.

Организатор такмичења је Вршњачки тим и наставница српског језика Наташа Ивковић.

Сајам науке у нашој школи

Објављено четвртак, 24 октобар 2019

Радионица под називом ,, Знање се шири, а незнање спречава’’ одржана је
22.10.2019. г. у ОШ ,, Јован Цвијић ’’ у Костолцу.

Сајам науке је део пројекта који реализује Центар за економско унапређење Рома – ЦЕУР у сарадњи са ОШ ,,Јован Цвијиц’’ у Костолцу. Пројекат је подржала Канцеларија за људска и мањинска права Владе Републике Србије.
Циљ манифестације је промоција образовања, науке и знања. Координатор је педагошки асистент Елвис Морина који је био задужен за целокупну организацију.
Задатак школе био је да помогне ученицима да на креативан и занимљив начин својим вршњацима презентује природне и друштвене науке. Неколико  наставника и учитеља заједно са педагошким асистентом осмислило је радионице за рад са децом из хемије и технике и технолохије.
Радионица је трајала два часа. Часу хемије присуствовали су ученици осмог и седмог разреда. Ученици су били подељени у више група. У оквиру прве хемијске радионице су уз помоћ лабораторијских супстанци и посуђа изводили различите експерименте. Сложенији су били: слононска паста на три начина, ватрена змија, пуњење балона угљен-диоксидом уз помоћ хемијске реакције, боје звука, цеђење и прородни дезодоранс. У оквиру друге радионице правили су се молекули од пластелина, а трећа радионица је израђивала моделе молекуле од колаж папира. Током рада није било никаквих компликација, сви експерименти су успели и све је испало занимљиво и интересантно, како за ученике тако и за наставнике. Присутни су били предметни наставници Снежана Милосављевић и Петар Марковић, као и наставница ромског језика са елементима националне културе Сандра Живковић, учитељице Сања Тизманов и Ивана Милојевић са својим одељењима четвртог разреда која су то све посматрала.

,,Правила и прописи кретања пешака, возача бицикла и дечијих возила’’ била је тема радионице презентоване из предмета техника и технологија.
Учествовали су ученици четвртог, петог и осмог разреда. После краћег излагања наставника, деци су дата упуства за реализацију израде практичног рада - Саобраћајна средства друмског саобраћаја. Старији ученици су правили моделе од металних елеманата и помагали млађим ученицима у изради њихових макета од папира (папирно моделарство).
Сви ученици су активно учествовали у изради макете : склапање металних елемената, бојење , сечење маказама, савијање према упутству и лепљење елемената.

На часу је била позитивна атмосфера , обновили смо претходна, основна и важна правила за ученике о саобраћају, јер су они свакодневно учесници у саобраћају.
Понели су саобраћајна средства која су направили и веома задовољни отишли са часа што је поред усвојеног знања и био циљ реализације овог пројекта.
Час су одржали предметни наставници: Зорка Јовић и Слађана Радуновић.

Светосавски литерарни темат

Објављено петак, 07 фебруар 2020

Светосавски литерарни темат одржан је у оквиру Светосавских  дана 15.јануара. Учествовали су ученици од петог до осмог разреда. радове су прегледали насавници српског језик аи у свком разреду одабрали по три најбоља. Свеукупни победник темата је учениц ашестог разреда јана Ковачевић која је своју песму прочитала на Светосавској приредби 27. јануара.

Победници темата по разредима.

5. разред: 1. Теодора Јанковић 5/6; 2. Југослав Лештанин 5/6; 3. Марија Лајко 5/4. Похваљени су: Ленка Џоговић 5/2 и Јања Копун 5/1.

6. разред: 1.Јана Ковачевић 6/4; 2. Јована Милорадовић 6/4; 3. Милица Ристић 6/5. Похваљени су: Тијана Станковић 6/5 и Тадија Вуксановић 6/6.

7. разред: 1. Марија Дражић 7/4; 2. Ивана Лазић 7/5; 3. Немања Петковић 7/5.

8. разред: 1. Софија Живковић 8/5; 2. Тамара Сунтурлић 8/5; 3. данило Стојановић 8/2.

Сви победници темата прочитаће своје радове на литерарном дружењу почетком другог полугодишта када ће добити и награде. 

Дечја недеља у нашој школи

Објављено среда, 16 октобар 2019

Дечје недеље обележена је од 7.10.2019. до 13.10.2019. године. Спроведене су бројне активности у којима су уживали ученици од првог до осмог разреда. 

7.10.2019. организован је ликовни и литерарни конкурс за ученике нижих разреда на тему „Да право свако – дете ужива лако“. Из сваког одељења су се бирала два - три најбоља рада. Радови су предани представницима актива. Жири, чланови тима Дечјег савеза, изабраће три најбоља остварења.

8.10.2019. Цртање кредама на бетону, у школском дворишту, на тему „Да право свако – дете ужива лако“.

9.10.2019. Табла пријатељства – Ученици су могли анонимно оставити поруку, или се лично идентификовати. Акценат је био на захвалности, извињењу, честиткама, најлепшим жељама – шта би пожелели осталим другарима.

10.10.2019. Такмичење у игри „Између две ватре“ (други, трећи, четврти разред).  Први разред: „Покажи шта знаш“.

11.10.2019. Приредба првацима коју су спремили трећаци за пријем првака у Дечји савез и поделу беџева.

У оквиру Дечје недеље реализована је и хуманитарна акција прикупљања школског прибора за социјално угрожене ученике. 

Током Дечје недеље, организован је и  одлазак ученика првог разреда са учитељицама до Народне библиотеке „Илија М. Петровић“, у издвојеном одељењу у Костолцу. Прваци су поред разгледања библиотеке, добили и бесплатне чланске карте. 

Центар за културу Пожаревац  организовао је за наше ученике од првог до четвртог разреда пројекције анимираних филмова у уторак и четвртак, а за ученике од петог до осмог разреда организована је ликовна радионица у нашој градској библиотеци. За ученике седмог и осмог разреда организован је турнир у фудбалу. Током читаве недеље одржаване су и пробе за приредбу поводом свечаног обележавања Дана школе.

Ходницима школе осећало се узбуђење ђака и радост због многобројних активности.

 

Статистика

Посетиоци
16
Чланци
1413
Број прегледа чланака
545404