ШКОЛА

Објављено недеља, 09 новембар 2014

Развој школства у Костолцу нераскидиво је повезан са развојем рударства и рударског насеља. Још 1885. године отворена је прва школа на Руднику коју су похађала деца рудара. Потпуније податке о њеном раду немамо, јер су уништени током немачке окупације у Другом светском рату.

stara

Данашњи Костолац добио је прву школу школске 1944 ⁄ 1945. године. Била је то Четвороразредна основна школа са четрдесет ученика. Већ идуће школске године основана је и Нижа гимназија. И основци и гимназијалци користили су исту школску зграду која се налазила поред тадашњег ресторана “Касина”. Њима се касније придружило једно одељење Вечерње гимназије за образовање одраслих и једно одељење Школе ученика у привреди.Настава се одвијала у три смене иако је школска зграда била неадекватна, мрачна и без дворишта, директно окренута уличној вреви. Неколико година коришћена је и зграда бивше Дирекције Индустријско-енергетског комбината “Костолац”. Школске 1950 ⁄ 1951. године уједињују се Четворогодишња основна школа и Нижа гимназија у јединствену осмогодишњу Основну школу. 

razred

Данашња зграда школе грађена је етапно од 1951. до 1957. године. Њену изградњу помогла је Дирекција рудника. Зграда је и касније дограђивана, све до 2004. године, тако да сада у свом саставу има ђачку кухињу са трпезаријом и боравком, зубну ординацију и спортску салу. Простор Основне школе до 1968. године користила је Техничка школа, а све до 1970. године и Дечји вртић.

До 1957. године Основна школа је самостална, а те године јој се прикључују четвороразредне школе из Старог Костолца, Кленовника и Петке. Тада добија име Основна школа „Моша Пијаде“. Наредне, 1958. године прикључује јој се и четворогодишња школа из Острова. Од 2002. године Основна школа носи назив „Јован Цвијић“, по истакнутом српском географу.

Погодака: 8556

Статистика

Посетиоци
25
Чланци
1445
Број прегледа чланака
583139