Објављено уторак, 01 септембар 2020

1) Мере смањења ризика уноса корона вируса у школску средину:
- Ученици, наставно и ненаставно школско особље не треба да долазе у школу
уколико имају повишену телесну температуру и/или симптоме респираторне
инфекције;
- Родитељи треба свако јутро да провере телесну температуру својој деци пред
полазак у школу;
- Наставно и ненаставно школско особље треба да провере телесну температуру пред полазак у школу.

 • Одржавање физичке дистанце
  - Одржавати физичку дистанцу са другим особама у школи од најмање 1,5метара;
  - У периоду непосредно пре и после наставе и између школских часова (мали и велики одмор) у школи и дворишту школе не стварати гужве;

- Боравак у учионицама треба да укључи највише 15 ученика са обезбеђеним 4 m2 по ученику;
- Ученици не смеју да стварају гужву у свлачионицама већ да буду стрпљиви и сачекају свој ред према инструкцији наставника тако да се обезбеди 4 m2 по ученику;
- Настава се организује са мањим бројем ученика (одељења се деле на групу А и групу Б).
- У периоду непосредно пре и после наставе и између школских часова (мали и велики одмор) у школи и дворишту школе не стварати гужве.
- Особе које доводе децу у школу не улазе у школу већ децу прате до улаза у школску зграду или до капије школског дворишта и обавезно носе заштитну маску тако да покрива нос, уста и браду.
- Одржавање физичке дистанце међу ученицима неопходно је и током малих и великог одмора. Препоручује се да ученици проводе велики одмор на отвореном (у школском дворишту) кад год то временске прилике дозвољавају.
- Организација коришћења тоалета је таква да у тоалет улази онолико деце колико кабина има, а да се испред тоалета чека у реду са поштовањем физичке дистанце од најмање једног метра.

3) Ношење маски
a. Школско наставно и ненаставно особље све време боравка у школи треба да носе маске.
b. Ученици:
- Маску ученик треба да носи при уласку у школу па све до доласка
до своје клупе.
- Маска се обавезно користи и приликом одговарања и сваког
разговора.
- Маска се обавезно користи и приликом било којег кретања ван
клупе, приликом одласка на одмор или тоалет.
- Са собом обавезно носити резервну маску у случају да се прва испрља
Током боравка у школи могуће је да се користи било која маска (хируршка, епидемиолошка или платнена), али она треба да се користи на исправан начин тако да покрива нос и уста.

 • Неопходно је редовно прање и дезинфиковање руку

Како? Хигијенски исправном водом за пиће и сапуном у трајању од најмање 20 секунди или употребом дезинфекционог средства на бази 70% алкохола. Дезинфекција руку средствима на бази 70% алкохола не може заменити прање руку водом и сапуном уколико су руке видно запрљане. После 3 до 4 извршених дезинфекција руку обавезно опрати руке водом и сапуном. Демонстрацијом и постављањем постера, као подсетника о правилном прању руку, на свим местима где се руке перу.

Када? Обавезно при уласка у школу, пре јела, после одласка у тоалет, пре спремања хране, након обављања респираторне хигијене (истресање носа, кашљања у марамицу итд.), после игре (нпр. после великог одмора, после часа физичког васпитања) и мажења животиња, када су видно запрљане, након изласка из школе и увек када постоји потреба.

Где? На свим улазима у школу и на излазу из фискултурне сале поставити дезинфекциона средства на бази 70% алкохола (користити уз обавезни надзор наставника/дежурног наставника). На свим уређајима за прање руку поставити течни сапун (нпр. тоалети, учионице). Едуковати ученике, наставнике, школско особље о значају редовног прања руку и о томе како се правилно одржава хигијена руку у циљу спречавање ширења инфекције као и да не додирују очи, нос и уста неопраним рукама (пред почетак/на почетку школске године, час одељенског старешине искористити за едукацију ученика).

5) Исхрана ученика у школи
Школа организује исхрану ученика од друге недеље септембра, на начин:
- деца за столовима у трпезарији седе на удаљености од најмање једног, а пожељно два метра, у сваком правцу
- пре јела површине на којима ће се служити храна биће обрисане алкохолом
- децаперу и дезинфикују руке пре јела
- деци се наглашава да међусобно не деле храну и прибор за исхрану


7) Начин реализације наставе
- настава траје 30 минута, мали одмор 5 минута, а велики одмор 15 минута
- настава се одвија искључиво у учионицама које ученици не мењају током боравка у школи, изузев кабинета информатике.

Поступак са ученицима, наставним и ненаставним особљем школе које имају симптоме респираторне инфекције са сумњом на инфекцију COVID-19


 1. Уколико се симптоми појаве ван школе
  Јавити се у COVID – 19 амбуланту надлежног дома здравља. Не одлазити у школу иистовремено обавестити надлежну особу у школи. Даље пратити препоруке лекара.
  2. Уколико се симптоми појаве у школи
  1) Особље школе: потребно је да се особа са симптомима болести одмах јави уCOVID-19 амбуланту надлежног дома здравља. Истовремено надлежна особа у школи коју одређује директор школе обавештава надлежни институт/завод за јавно здравље.
  2) Ученици: При свакој сумњи на постојање респираторне инфекције ученику одмах ставити маску, спровести га до просторије за изолацију, измерити телесну температуру бесконтактним топломером и обавестити родитеље и надлежни институт/Завод за јавно здравље. О ученику у соби за изолацију, до доласка родитеља, потребно је да брине једна особа користећи маску и рукавице, а просторију након одласка детета очистити и дезинфоковати.
Погодака: 15

Статистика

Посетиоци
7
Чланци
1146
Број прегледа чланака
223283