Најангажованији ученик– Борис Величковић

Објављено петак, 08 децембар 2017

Борис Величковић је склоност ка природним наукама показао још у нижим разредима основне школе, истичући се својим резултатима из математике и освојивши прво место на школском такмичењу,  а треће на општинском у трећем разреду; док је у четвртом разреду, освојио друго место на школском, а треће на општинском такмичењу.

      Наставиће да ниже успехе везане за природне науке, и у вишим разредима основне школе: из математике освојиће треће место на школском, општинском и окружном нивоу у петом разреду; у шестом, седмом и осмом разреду прво место на школском нивоу, а учешће на општинском.

Osmi broj 020

        Истичу се и његови резултати из биологије: у шестом разреду: друго место на школском нивоу; у седмом: прво место на школском нивоу и треће на општинском. Од шестог разреда почео је да се интересује и за физику, и то показао учешћем на општинском такмичењу, освојивши пето место, док је у седмом разреду освојио четврто место на општинском нивоу.  И хемија је Борису била изазов у осмом разреду, што је показао својим учешћем на општинском такмичењу, освојивши четврто место.

        Интересовање за стране језике Борис је показао  у осмом разреду, освојивши друго место на школском такмичењу.

        Борис Величковић се, несумњиво, у периоду од петог до осмог разреда највише истакао и ангажовао у знању српског језика.

        Да је његово знање српске граматике и језичке културе на завидном нивоу, сведоче следећи резултати: у петом разреду: прво место на школском такмичењу, друго на општинском, а треће на окружном такничењу; у шестом разреду: прво место на школском такмичењу, треће место на општинском; у седмом прво место на школском; у осмом: прво место на школском, друго на општинском, а пето на окружном такмичењу.

        Неговање лепе речи и таленат за писање Борис је показао учествујући на бројним литерарним конкурсима од петог до осмог разреда: пети разред: прво место на литерарном конкурсу који је организовало Министарство енергетике, развоја и заштите животне средине и Еко- покрет, Костолац – поводом обележавања Светског дана заштите озонског омотача; шести разред: прво место на литерарном конкурсу на нивоу Републике Србије који је организовао Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Стоматолошки факултет Универзитета у Београду – поводом двадесет четврте недеље здравља уста и зуба 2014. године на тему „Здрав осмех – леп осмех“; треће место на литерарном конкурсу  „Растимо заједно“ у организацији Удружења наставника Пожаревца и Друштва учитеља Општине Пожаревац; друго место на литерарном конкурсу Народне библиотетке „Илија М. Петровић“ у Пожаревцу – одељење Костолац; седми разред: : прво  место на литерарном конкурсу поводом Светског дана заштите животне средине који је организовао Еко- покрет, Костолац; друго место на лоитерарном конкурсу поводом обележавања Дана школе; треће место на литерарном конкурсу Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ у Пожаревцу – одељење Костолац; учешће на конкурсу „Крв живот значи“ који је организовао Црвени крст Пожаревца; друго место на литерарном конкурсу који је организовала омладина ЈАЗАС на тему „Европска унија“;

седми разред: - прво место на литерарном конкурсу поводом обележавања 16 година од НАТО бомбардовања, који је организовало Удружење ратних ветерана, инвалида и породица погинулих бораца Пожаревац – Костолац, на тему „Да се не заборави“; треће место на литерарном конкурсу поводом обележавања Дана Светог Саве; осми разред: друго место на литерарном конкурсу који је организовало Друштво српско-грчког пријатељства „Риста Колоњас“, Пожаревац на тему „Пријатељство између српског и грчког народа“; треће место на литерарном конкурсу поводом прославе Дана школе.

        Од 2012. до 2016. године Борисове песме објављиване су у новинама „Реч народа“, у рубрици „Ђачка реч“, а такође и у следећим збиркама поезије: „Зборник песама Трећег фестивала поезије младих песника – Машта и снови“, „Сто младих талената Браничевског округа“, „Мајко, теби на дар“. 

          Борисове песме које су објављене у поменутим збиркама:

„Комадић завичаја“

„Маме раднице“

„Кад зажмурим и кад заспим“

„Чуј, Европо!“

„Почни загађење да бришеш да би могао лакше да дишеш“

„Тајна Дунава“

„Љубав“

„Крв живот значи“ – три песме

„Здрав осмех – леп осмех“ – две песме.

          Поред  основне школе, Борис је завршио одличним успехом и нижу Музичку школу „Стеван Стојановић Мокрањац“ из Пожаревца – одељење у Костолцу.

Јана Јосимов– Ђак генерације

Објављено петак, 08 децембар 2017

Јана Јосимов је ученица ове школе од 1. разреда у који је кренула 2008. године. Остварила је одличан успех из свих предмета и примерно владање на крају сваке школске године од 1. до 8. разреда, као и на полугодиштима, а и у току школске године је врло ретко добијала по неку четворку.  Добитник је  дипломе „Вук Караџић“ као и специјалних диплома из српског језика, ликовне културе, музичке културе, биологије, хемије и физичког васпитања.

Од 1. до 3. разреда била је у одељењу учитељице Мирјане Рајић, а у 4. разреду одељење преузима учитељица Маја Стојшић. Од 5. до 8. разреда одељењски старешина јој је Тамара Мардешић.

Osmi broj 019

Успеси на такмичењима по разредима:

4. разред

– учешће на школском такмичењу из математике;

5. разред

- 1. место на општинском такмичењу из биологије;

- 2. место на окружном такмичењу из биологије;

6. разред

- 2. место на општинском такмичењу из биологије;

- 1. место на окружном такмичењу из биологије;

7. разред

- 1. место на општинском такмичењу из биологије;

- 1. место на окружном такмичењу из биологије;

- 6. место на републичком такмичењу из биологије;

- 3. место на општинском такмичењу из хемије;

- 3. место на општинском такмичењу из српског језика

- 1. место екипно у малом фудбалу за девојчице на општинском такмичењу;

- 1.  место екипно у малом фудбалу за девојчице на окружном такмичењу;

- 2. место  екипно у малом фудбалу за девојчице на међуокружном такмичењу;

8. разред

- 2. место на општинском такмичењу из биологије;

- 3. место на окружном такмичењу из биологије;

- 2. место екипно у малом фудбалу за девојчице на општинском такмичењу;

- 3. место на општинском такмичењу из српског језика;

- 4. место на општинским такмичењима из хемије и географије;

- учешће на школском такмичењу из енглеског језика.

 

Ваннаставне и друге активности

Упоредо, од 1. разреда похађа и ОМШ „Стеван Мокрањац“, где је у 3. разреду одабрала смер за клавир. Такође је од 1. разреда и чланица КУД Костолац и остварила је наступе на великом броју концерата.

На школским приредбама је показала водитељско, глумачко и музичко умеће, посебно на Светосавским академијама у 7. и 8. разреду. Учествовала је у припреми и обележавању Дана здраве хране и Дана планете Земље, као и на многим другим манифестацијама које су организоване у школи. Као један од ученика који је остварио резултате на такмичењима из биологије, боравила је у едукативним камповима „Горана Србије“ на Тари и у Вршцу у организацији школе у 6. и 7. разреду. Као члан Музичке омладине, редовни је посетилац представа и концерата у организацији МУ и наставника музичке културе.

Од 5. до 8. разреда је председник своје одељењске заједнице, покретач и организатор свих активности у одељењу и ученица у коју се старешина, предметни наставници, али и другови из одељења увек могу поуздати. Такође, увек је спремна да помогне друговима који слабије напредују.

На  завршном испиту је остварила најбољи разултат у школи.

Статистика

Посетиоци
103
Чланци
1006
Број прегледа чланака
153446